H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

İngilizce Heading, yani Başlık kelimesinin ilk harfinden oluşan H1 etiketi, metin içerikleri yüklenen sitelerde metin içerisinde hiyerarşik bir yapı oluşturmanın gerekliliğinden doğan bir kavram. H1 etiketi, bu hiyerarşinin en üstünü, H6 ise en altını oluşturur. H1’den H6’ya kadar olan başlıklar genelden özele bir başlık dağılımını özetler. Bu etiketlerin kullanımı için birkaç basit kural mevcut. Bunlardan en önemlisi doğru sıralamada etiketlerin kullanılması. Örneğin H1’den sonra H5 gelmemesi gibi yazılı olmayan kurallar.

H1 etiketi ve diğer sıralı etiketlerin doğru kullanımı sitenize trafik çekmenize yardımcı olacaktır. Siteniz için hazırladığınız metni okuyan kişi konuyu daha verimli ve sistematik şekilde okumuş olur.

Peki, H1 etiketi ve başlıkların SEO’ya etkisi nedir? Yazımızda etiketlerin SEO ile ilişkisini inceledik.

H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi Nedir?

H1 ve diğer etiketlerin, tam SEO’yu başarma konusunda rehber kıstaslar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yazı içerisinde yapacağınız SEO çalışmasını büyük ölçüde H1 ve diğer etiketler, belirlediğiniz anahtar kelimeler doğrultusunda belirler. Bu etiketler, yazınızı kaliteli ve okunabilirlik seviyesi yüksek bir içerik olarak sunmanızı sağlar. Yüksek kaliteli ve dikkatle hazırlanmış bir içerik, SEO için her zaman iyidir ve bu durum doğrudan site trafiğinizi etkileyecek, doğru başlık ve hiyerarşi ile sitenize gelecek trafik artacaktır.

İçeriğinize organik trafik çekmek istiyorsanız, bunun için şüphesiz ilk yapmanız gereken şey başlık seçimidir. SEO için doğru hamleler doğrultusunda doğru etiket hiyerarşisini kullanarak içeriğinize organik trafiği çok daha kolay şekilde çekebilirsiniz.

h1 etiketleri

Başlıkların Doğru Kullanımı Nasıl Olmalı?

İçeriklerinizin trafik almasındaki en önemli faktörlerden biri olan H1 etiket kullanımı, doğru başlık kullanımı ile verimli olacaktır. Bunun için:

  • Bir içerikte yalnızca bir tane H1 etiketi olmalı.
  • H1 etiketi ve başlıklarda odak anahtar kelime kullanılmalı.
  • H1 etiketi sayfanın en üst kısmında kullanılmalı.
  • H1 etiketi ile birlikte kelime sayısında bir limit olmalı. Çok uzun ya da çok kısa etiketler kullanılmamalı.

Başlıkların en önemli görevi bir hiyerarşi oluşturması ve böylelikle kullanıcılar için metni daha okunabilir kılmasıdır. Metnin anlaşılır olması ve bu sayede SEO uyumlu olmasıyla kullanıcıların sayfanıza ve içeriklere daha fazla erişim sağlayacağını unutmamak gerekir.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Düşük Hacimli Anahtar Kelimelerin SEO'ya Etkisi

Başlık hiyerarşisi şu şekilde olmalıdır:

<H1> den sonra <H3>, <H4>, <H5> gelemez.  
<H1> den sonra <H2> gelmelidir.
<H2> den sonra, yalnızca <H3> gelebilir. 

<H3> den sonra <H4> gelebilir. <H2> ye geri gidebilir. 

<H4> den sonra <H5> gelebilir. <H3> ve <H2> ye geri gidebilir.

Başlık düzeni manuel olarak kontrol edilebilir veya bunun için SEO analiz araçları kullanılabilir.
Başlık etiketlerinin bir diğer önemli işlevi ise etiketlerin bir çeşit teknoloji dili olmasıdır; ki bu konuyu diğer yazılarımızda detaylı inceleyebilirsiniz. HTML dili Google veya diğer tüm teknoloji için bir dildir ve kullanılan bu etiketlerin her biri ayrı bir anlamı ifade etmektedir.

SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!

H1 Etiketi Nedir?

Siteniz için hazırladığınız metindeki ilk başlık H1 etiketidir. Kısaca metninizin konu başlığıdır.

H1 Etiketleri Nasıl Olmalıdır?

Her bir H1 etiketinin içinde odak anahtar kelimeniz bulunmalı, başlık dikkat çekici olmalı, çok uzun ve çok kısa olmamalıdır.

H1 Etiketinin SEO’ya Etkisi Nedir?

H1 etiketinin doğru kullanılması SEO uyumlu bir uygulama olacaktır; dolayısıyla SERP’lerde sıralamanız yükselir ve sitenize olan trafiğiniz artar.

SEO hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
SEO
Berke Yılmaz

Yazılar: 14

Merhabalar ben Berke, Bepopi blog aracılığyla başta Instagram olmak üzere birçok farklı sosyal medya platformu hakkında merak edilenleri sizlere ulaştırıyorum.

Gösterilecek yorum yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir