En İyi 10 SEO Analiz Aracı!

En İyi 10 SEO Analiz Aracı!

Web sitenizden istediğiniz verimi alabilmeniz için düzenli aralıklarla SEO analizi yapmanız gerekiyor. Elbette ki bu analizleri işin uzmanları yani SEO uzmanlarının yapması çok daha faydalıdır. Ancak siz de kendinizde bu yetkinliği görüyorsanız, SEO analiz araçları hakkında hazırladığımız bu yazımızın size kılavuz olacağını düşünüyoruz.

Günümüzde SEO uzmanları çok sayıda SEO analiz aracı kullanıyor. Bu araçların hepsine yer vermemiz elbette ki olanaksız. Sizin için kullanımı pratik olan ve buna rağmen de üst düzey verim alacağınız araçları listeledik.

Bazı SEO analiz araçları birden fazla amaçla kullanılsa da genel olarak liste şu şekildedir:

  • Trafik Analiz Araçları
    1. Google Search Analytics (Google Webmaster Tools)
    2. Google Analytics
    3. Alexa
  • Anahtar Kelime Bulma Araçları
    1. Google Anahtar Kelime Aracı
  • Anahtar Kelime Sıralama Tespit Araçları
    1. ProRanck Tracker
  • Site Hızı Araçları
    1. Google Page Speed
    2. GT Metrix
  • Site İçi / Dışı Analiz Araçları
    1. MOZ
    2. Majestic SEO
    3. Ahrefs

Google Search Analytics (Google Webmaster Tools)

Google Search Analytics ile web sitenizin trafiğini analiz edebildiğiniz gibi hangi anahtar kelimelerden ne kadar ziyaretçiniz olduğunu, anahtar kelimelerdeki sıralamanıza kadar birçok bilgiyi size sunuyor. Google Search Analytics’in işlevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Organik trafik analizi
  • Sitenize gerçekleşen bağlantılar
  • Site haritası ekleme
  • Bağlantıları reddetme

Google Analytics

Google Analytcis, hem ücretsiz olması hem de pratikliği nedeniyle çok fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Google Analytics size ziyaretçilerinizin tutum ve alışkanlıklarını raporlayabiliyor. Aynı zamanda kullanıcıların demografik özelliklerini de tespit edebilmenizi sağlıyor.

google analytics

Alexa

Web sitenizin trafiğini ölçerken size yardımcı olacak araçlardan biri de Alexa’dır. Alexa’nın bir toolbarı bulunuyor ve bu toolbar size web sitenizin kendi ülkenizde ve dünya üzerindeki sıralamasını gösteriyor. Aynı zamanda rakiplerinizin sıralamasını, trafiğini, kaç ziyaretçi aldığını da bu toolbar sayesinde görebiliyorsunuz.

Google Anahtar Kelime Aracı

Google Anahtar Kelime Aracı, size anahtar kelimeler hakkında fikirler verir. Her kelimenin aylık arama hacmi, reklam rekabeti, tahmini tıklama başına maliyetleri gibi birçok değerli bilgiyi bulabilirsiniz. Anahtar kelimeleri farklı kriterlere göre de filtreleme yapabiliyorsunuz. (şehre göre, ülkeye göre gibi). Bu aracı ücretsiz kullanabiliyorsunuz ancak Adwords hesabınızın olması gerekiyor.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

ProRank Tracker

ProRank Tracker da Google Search Analytics’e benzer bir araç ancak birçok farklı işlevi de var. Google Search Analytics ile beraber kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü Google Search Analytics sadece Google’dan gelen trafiği verdiği için alternatif olarak ProRank Tracker da kullanılmalı. Ayrıca ProRank Tracker ile anahtar kelimeleri daha detaylı inceleyebiliyorsunuz. Örneğin bir kelimenin mobil ve masaüstü sonuçları farklıdır ancak Google Search Analytics bu sonuçları ortalama olarak verir. ProRank Tracker ise sonuçları ayrı ayrı vermektedir. Şehirlere ve semtlere göre olan sıralamanızı dahi ProRank Tracker sayesinde görüp analiz edebilirsiniz. Türkçe dil seçeneği de bulunan bu aracın kullanımı da oldukça kolay.

Google Page Speed Insights

Masaüstü ve mobil hızınızı bu araç ile test edebiliyorsunuz. Çoğu SEO uzmanı tek başına  Google Page Speed Insights kullanmayı uygun bulmuyor. Google kendi algoritmasını oluşturduğu için alternatif araçları da kullanmanız faydalı olacaktır.

GT Metrix

Hem kullanımı çok kolay, hem çok detaylı rapor veriyor hem de ücretsiz. Web sitenizin hızını ölçerken size düzeltmeniz gereken sorunlar hakkında da tavsiyeler veriyor.

MOZ

Rakip siteleri detaylı şekilde analiz etmenizi sağlayan MOZ ücretsiz sürümünde size 3 farklı rapor alma hakkı veriyor. Rakiplerin arama motorundaki görünürlüğü, anahtar kelime zorluk derecesi, linklerin otorite puanı, doğal olmayan backlink belirme gibi birçok özellik ile SEO uzmanları tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca crawl analizi ile site içi hataları tespit etmenizi de sağlamaktadır.

Majestic SEO

Majestic SEO da SEO uzmanlarının çok fazla kullandığı bir backlink inceleme aracıdır. Diğer araçlara nazaran oldukça profesyonel işlevlere sahiptir. Web sitenizin güncel durumunu analiz edebildiğiniz gibi anahtar kelime ve sıralama takibinde de kullanabilirsiniz.

Ahrefs

Ahrefs de hem işlevleri bakımından hem de sade panel kullanımı nedeniyle çok fazla tercih edilen bir analiz aracıdır. Backlink denetimleri, anahtar kelime analizi, URL sıralama gibi birçok özelliği bulunmaktadır.

SEO analiz araçları

Listelediğimiz SEO analiz araçlarından size en yüksek faydayı sağlayacak olanları rutin kontrollerinizde kullanacağınızı düşünüyoruz. Web sitenizden beklediğiniz verimi alabilmek için analizlerinizi düzenli yapmanızı tavsiye ediyoruz.

SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!

SEO Analizi Neden Yapılır?

SEO analizleri web sitenizin ihtiyaçlarını öğrenmek ve yol haritası belirlemek için yapılır.

SEO Analizleri Ne ile Yapılır?

SEO analizlerini yürütmek için birçok profesyonel araç bulunur. Bu araçlar Ahrefs ve Semrush olarak göze çarpmaktadır.

Rakibi Analizi Neden Yapılır?

Rakip analizleri, sektöre dair bilgi sahibi olmak sektörü öğrenmek ve çalışmaları bu şekilde yürütmek için yapılmaktadır.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Düşük Hacimli Anahtar Kelimelerin SEO'ya Etkisi

SEO hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
SEO
Gösterilecek yorum yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir