SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO analizi, web sitenizin arama motoru optimizasyonunda size ne durumda olduğunu gösterir. SEO analizi çalışmaları, siteniz için yaptığınız çalışmalarda doğru ya da yanlış yaptığınız işlemleri belirlerken yeni stratejiler belirlemenizi de sağlamaktadır.

SEO analizi yapabilmek için bazı analiz araçlarını ve yöntemlerini, belli aralıklarla kullanmanız gerekiyor. Bu araçlar ve yöntemler sayesinde sitenizin ne durumda olduğunu, mevcut stratejiniz için neler yapmanız gerektiğini görebiliyorsunuz.

SEO analizleri sitenizin teknik açıdan SEO kurallarına uygun olup olmadığını tespit ettikten sonra 3 yöntemle tamamlanmaktadır. Bu yöntemler;

  • Site içi SEO analizi
  • Site dışı SEO analizi
  • Rakip analizi

Site İçi SEO Analiz Nasıl Yapılır?

Site içi SEO analizi, web sitenizdeki görsellerin, anahtar kelimelerin, tanımların, yazılımın ve içeriğin vb size özel yapılmasıdır. Bu unsurlarda yer alan hata ya da eksiklikler tespit edilir ve gerekli değişiklikler yapılır.

SEO analizinde site içi analiz yaparken incelenmesi gereken unsurlar;

  • Meta açıklamaları
  • URL yapısı
  • Metinler
  • İçerikler
  • İç bağlantılar
  • Görseller
  • Kırık bağlantılar
  • Site hızı

Meta Açıklamaları

Web sitenizdeki tüm sayfaların başlık ve açıklamaları sayfalara özel oluşturulmalıdır. Kullanıcılar sizin konunuz hakkında arama yaptıkları zaman, arama motoru sonuçlarında sitenizin ne ile alakalı olduğu gösterilmelidir. Eğer sayfalara özel başlık ve açıklamalar yer almıyorsa kullanıcıların web sitenize ziyareti az sayıda olacaktır.

URL Yapısı

Web sitenizdeki her sayfanın URL adresi birbirinden farklı ve yalın olmalıdır. Aynı zamanda o sayfanın içeriği hakkında da bilgi içermelidir.

Metinler

Sayfalarınızda yer alan metinlerin okunabilir durumda olduğunu kontrol etmelisiniz. H1 ve H2 etiketlerinin yer alması, içerikteki önemli yerlerin belirgin hale (bold ve italik gibi) getirilmesi gerekiyor.

İçerikler

Web sitenizdeki tüm içerikler her sayfaya özel ve özgün olmalıdır. Sayfa ile ilgili olmayan içeriklerin gözden geçirilip çıkarılması ya da düzenlenmesi gerekiyor.

İç Bağlantılar

Web sitenizde diğer sayfalara bağlantı sağlamanız arama sonuçlarında sıralamanızı yükseltir ve kullanıcıların daha verimli bir deneyim yaşamasını sağlar. Bu nedenle özellikle önemli gördüğünüz sayfalarınıza bağlantı sağlamalısınız.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

Görseller

Görseller kullanıcıların ilgisini çeker ve web sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlar. Sayfalarınızda yer alan görsellerin konu ile ilgili ve ilgi çekici olduğuna emin olmalısınız. Kullandığınız görsellerin boyutları da bu noktada çok önemli. Görseller sitenizin hızını yavaşlatıyorsa optimizasyon yapmanız gerekebilir.

Görsellerin dosya isimlerini konu ile alakalı anahtar kelimelerden seçmelisiniz. Bu sayede arama motoru sonuçlarında daha fazla gösterilirsiniz.

Kırık Bağlantılar

Web sitenizdeki bağlantılardan açılmayan adreslere yapılan yönlendirmeler siteniz için olumsuz bir durumdur. Hem kullanıcıları uzaklaştırır hem de SEO görünürlüğünü etkiler. Kırık bağlantıları bulup yenilemeniz gerekiyor. Google Search Console’da, Tarama Hataları raporunu ile kırık bağlantıları bulabilirsiniz.

Site Hızı

Web sitenizin hızlı açılması kullanıcılar ve arama motorları için önemli bir durumdur. Hız testleri yapıp sorunlu olan bölümleri keşfetmeniz ve bu bölümleri iyileştirmelisiniz. Sitenizin hızını şu araçlar ile kontrol edebilirsiniz: Google PageSpeed, Pingdom, Google Mobil Speed Test, GTMetrix.

site içi seo analizi

Site Dışı SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitenize ziyaretçi çekmek amacıyla yapılan backlink, sosyal medya reklamları ya da benzer faaliyetler site dışı SEO analizinin içeriğinde yer alıyor. Sitenize bu alanlardan gelen bağlantıları düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Google Search Console’da yer alan Sitenize Bağlantılar raporu ile bu kontrolü ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Daha kapsamlı bir analiz isterseniz de aHrefs, Semrush, LinkResearchtools araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar ücretli ancak çok kapsamlı raporlar sunmaktadır.

Site dışı SEO analizinde incelemeniz gereken noktalar; gelen bağlantıların sayısı, güvenirliği, çeşitliliği olmalıdır. Düzenli aralıklarla bu kontrolleri yapacağınız için belirgin farklılıklar tespit ettiğinizde hızlı bir şekilde müdahale edebilirsiniz.

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi yapabilmek için öncelikle rakiplerinizin web sitelerini incelemelisiniz. Site trafiği, sosyal medya tanıtımları, site hızı, bağlantılar gibi unsurları rakip analizinde kullanmalısınız. Aynı zamanda anahtar kelimelerinizi araştırıp arama sonuçlarında sizden daha iyi sıralamada olan rakiplerin içeriklerini de incelemeniz gerekiyor. Yaptığınız analizler sonucunda sizde olan eksiklikleri tespit edip stratejinizi yeniden oluşturmalısınız.  

Genel hatları ile “SEO Analizi Nasıl Yapılır?” sorusunun detayları bu yönde. SEO analizi yapabilmek için yeterli yetkinliği kendinizde göremiyorsanız ve web sitenizden alacağınız verimi artırmak istiyorsanız SEO uzmanları ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Düşük Hacimli Anahtar Kelimelerin SEO'ya Etkisi

SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!

SEO Analizi Nedir?

SEO Analizi, web sitelerin optimizasyon ihtiyaçlarını anlamak adına yapılmakta olan tarama ve inceleme faaliyetleridir.

SEO Analizi Kim Tarafından Yapılır?

SEO analizleri konusunda uzman ve gelişmelere hakim kişiler tarafından detaylı bir şekilde yapılmaktadır.

SEO Analizleri Nasıl Yapılır?

SEO analizler çeşitli araçlar kullanılarak yapılır. Ahrefs, Semrush, Moz ve Screaming Frog bu gibi araçların başında gelir.

SEO hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
SEO
Gösterilecek yorum yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir