Youtube Ne Kadar Kazandırıyor?

Youtube Ne Kadar Kazandırıyor?

Video paylaşımında dijital ortamların en büyüğü kuşkusuz Youtube. Son yıllarda Youtube, salt video paylaşım aracı olmaktan çıktı ve Youtube kazancı, Youtube geliri gibi birtakım parasal durumlar ortaya çıkmaya başladı. Artık Youtube üzerinden gelir elde etmek, hatta oldukça yüksek kazançlar sağlamak mümkün. Peki Youtube nasıl ve ne kadar kazandırıyor?

Youtube kazancı Nasıl Elde Edilir?youtube para kazanma

Youtube kazancı sağlayabilmek için öncelikle Youtube hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Çünkü Youtube platformuna video yüklemek, kanal oluşturmak kolay olsa da bunu para kazandıracak bir iş haline dönüştürmenin bazı incelikleri var.

Youtube, bildiğiniz gibi her gün milyonlarca video paylaşımı yapılan büyük bir platform. Youtube üzerinde yüzlerce konu hakkında amatör, profesyonel pek çok video izleme imkanı mevcut. Yüzlerce Youtube kanalı sahibi, düzenli olarak video içeriği yükleyerek kanalının potansiyelini arttırmaya çalışıyor. Ancak Youtube kanalı olan ve video paylaşan herkes Youtube geliri elde edemiyor. Youtube kanalı üzerinden gelir elde edenlerin diğerlerinden farklı olan yönlerine dikkat çekmek istiyoruz.

Öncelikle Youtube üzerinden para kazanmak isteyenlerin, bunun bir hobiden ziyade, sistemli ve kararlı şekilde çalışma gerektiren bir durum olduğunu bilmeleri gerekiyor. Birkaç video yükleyerek para kazanmayı beklemek maalesef bir yanılgı. İlk yapılması gereken bir Youtube kanalı açmak. Kanalınızın çok kişi tarafından takip edilmesi için belirli bir temasının olması önemli. Hangi konularda içerik üretmek istediğinize karar verip ona uygun videolar çekmeniz gerekiyor.

İkinci önemli husus, video kalitesi. Görüntü kalitesi ve seslerin kötü olduğu Youtube videolarını siz izlemek ister misiniz? Elbette istemezsiniz. Bu nedenle ışık, renk, görüntü ve ses kalitesi gibi detaylara önem vermek, gerekirse iyi ekipmanlar satın alarak buna yatırım yapmak zorundasınız.

Güzel bir kanal konusu seçtiniz ve içeriklerinizi kaliteli görüntülerle sundunuz. Bu noktada aklınıza “para kazanmaya ne zaman başlayacağım?” sorusu geliyor. Youtube geliri elde etmek, aslında Youtube ile işbirliği yapmaktan geçiyor. Youtube hesabınızın para kazanmaya aktif hale gelebilmesi için, Youtube gözünde kabul edilebilir olması gerekir. Takipçi sayısının fazlalığı, hakkında fazla kötü yorum bulunmaması halinde hesap ayarlarınızdan “videolardan para kazan” seçeneğini aktifleştirdiğinizde hesabınız, para kazanma amacıyla etkinleştirilecektir. Youtube ile işbirliği işte bu noktadan sonra başlıyor. Youtube, sizin kanalınız üzerinden reklamlar yoluyla gelir elde etmenizi sağlıyor. Kanalınızda ne tür reklamların bulunabileceğine siz karar verebiliyorsunuz. Reklamlar, Google Adsense ile sağlanır ve reklam türünüzü belirledikten sonra Adsense hesabınız ile Youtube hesabınızla  arasında bağlantı kurmanız gerekir.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: TikTok Hesap Gizleme Nasıl Yapılır?

Reklamlar sayesinde Youtube kazancı elde edebilmek için elbette videoların çok sayıda görüntülenmesi gerekiyor. Bunun için de Youtube içeriklerinizin ilgi çekici olması çok önemli. Belirli bir plan program dahilinde hazırlık yaparak ciddi bir iş haline getirdiğiniz takdirde, Youtube kazancı elde etmeniz mümkün hale gelecektir.

Ortalama Youtube geliri Ne Kadar?

Youtube’un videolarınıza yerleştirdiği reklamlar sayesinde, videolarınızın izlenme sayısı arttıkça para kazanmaya başlayacaksınız. Bir Youtube kanalı açıp video yüklemeye başlayan herkes, hemen Youtube geliri elde etmeye başlayamıyor. Youtube, bunun için belirli bir limit aşımı şartı getirdi. Bu şarta göre 4000 saat ve 10000 abone sınırının aşılması halinde para akışı başlıyor. Bu limit, Youtube’un sonradan getirdiği bir şart olarak  henüz çok sayıda takipçisi olmayan kanalları hayal kırıklığına uğrattı.

Belirlenen limit sınırına ulaşıldıktan sonra Youtube kazancı süreci başlıyor. Genel olarak Youtube’un tıklanma başına belirli bir miktar ödediği algısı olsa da aslında tam olarak öyle değil. Youtube geliri tıklanma başına değil, reklamlar üzerinden elde ediliyor. Burada önemli olan, videolarınızda hangi reklamların çıkacağıdır. Çünkü izlenme başına belirlenecek olan ücret, reklama göre değişiklik gösteriyor. Her reklamın tıklanma başına ödediği miktar farklı olduğu için daha yüksek ücret veren reklamları kanalınıza taşımanız gerekecek.

Yanlış olan bir diğer algı da, ne kadar çok izlenmenin o kadar çok Youtube kazancı elde ettireceği düşüncesidir. Youtube üzerinden ne kadar para kazanılacağını belirleyen temel etken Adsense. Reklam verenler, yapacakları ödemelerin tutarını videoların türüne göre belirliyor. Adsense tarafından daha çok ödeme yapılan reklamları kanalınızda yayınlatabilmek için ona uygun alanlarda içerik üretmelisiniz. Bu nedenle uzmanlık ve ilgi alanlarınızı iyi değerlendirip kaliteli ve yüksek reklam çekecek videolar üretmeye çalışmalısınız. Açıkladığımız sebeplerle Youtube ne kadar kazandırıyor sorusunun kesin bir cevabını vermek mümkün olmasa da, ortalama olarak ne kadar Youtube geliri elde edilebileceğini tahmin etmeye çalışacağız.

Youtube kanalınıza yüklediğiniz videoları binlerce kullanıcı izlemiş olabilir. Bu binlerce lira kazanmanız anlamına gelmiyor. Videolarınızı izleyen takipçilerinizin karşısına çıkacak olan reklamların kimi 1000 tıklanmaya 2 lira öderken, bir diğeri 1 lira ödeyebilir. Bu nedenle Youtube geliri hesaplamasını net olarak yapabilmek şu an için biraz zor. İzlenme başına kazanılan ücretin Türkiye’de yabancı ülkelere göre daha düşük olduğu biliniyor. Ortalama olarak bir rakam vermek gerekirse 1000 izlenme başına 1 TL gibi bir ücretten bahsedebiliriz. Ancak tekrar belirtmek gerekir ki, elde edilecek Youtube gelirini belirleyecek olan bu 1000 izlenme sayısına ulaşan videonun içeriğinde ne gibi reklamların olduğudur. Yüksek bütçeli reklamlar alan bir videonuz varsa alacağınız ücret de otomatik olarak artacaktır.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Youtube Yorum Ayarları Nasıl Yapılır?

Asgari olarak düşündüğümüzde 1000 izlenmenin, videonun içerdiği reklamlar da hesaba katılarak ortalama 1 TL kazandırdığını kabul edersek, bir gün için 100.000 civarı tıklanan bir video 100 TL Youtube geliri getirecektir. Günlük elde edilen bu geliri aylık bazda hesaplarsak 3000 TL gibi bir rakama ulaşabiliriz. Bu gerçekten iyi bir rakam. Üstelik Youtube, herhangi bir masraf gerektirmediği için elde edilen kazanç oldukça tatmin edici.

Ne Tür Kanallar Daha İyi Kazanıyor?youtube gelirleri

Youtube geliri elde etmenin en önemli noktalarından biri de kanalınızın türü. Youtube, kanalların türüne göre farklı ödemeler yaptığı için Youtube izlenme başına ödeme rakamı belirtemiyoruz. Örneğin teknoloji, oyun gibi kanallar belirli bir izlenme sayısı başına 2-5 lira arası ödeme yapabilirken, daha az ilgi çekici bir kanal türü için 1 lira ödeme yapabilir.

Bir kullanıcının oyun videoları çekerek 1000 izlenme başına 3 lira kazandığını varsayarsak, günlük ortalama 10.000 gibi bir izlenme dahi gerçekleşse, elde edilecek Youtube geliri aylık 900 TL olacaktır. Rakamlara baktığımızda Youtube’u meslek haline getiren kullanıcıların gittikçe artmasının sebebini anlayabiliyoruz. Artık pek çok Youtube kullanıcısı, ofis dahi açarak günlük düzenli olarak Youtube içeriği üretiyor. Hatta bir kısım Youtube kanalı sahibi, ajans ve menajerlik hizmetleri ile birlikte çalışarak işi oldukça profesyonel bir hale getirmiş durumda.

Türkiye’de en çok kazanan ve en çok takipçiye sahip Youtube kanalları incelendiğinde, bunların oyun videoları olduğu ortaya çıktı. Oyun içerikli  Youtube kanallarını ilginç bilgiler tarzında videolar, makyaj ya da eğlence ağırlıklı videoların takip ettiğini görüyoruz. En çok izlenen ve Youtube geliri kazandıran video içeriklerini takip ederek, kendi yeteneklerinize göre bunlardan esinlenebilirsiniz.

Dünya Youtube kanalları arasında yapılan araştırma sonucu geçtiğimiz yılın en çok kazanan Youtube kanalının bir oyun kanalı olan DantTDM adlı kanal olduğu açıklandı. 16 milyonluk abone sayısıyla adeta rekor kıran Kanalın gelirinin 16,5 milyon dolar olduğu söyleniyor. İkinci en çok kazanan Youtube kanalının da yine bir oyun kanalı olduğunu söylemeliyiz. Gördüğünüz gibi teknoloji seven gençler arasında oldukça popüler olan ve hiçbir zaman eskimeyecek oyun sektörü, Youtube’da da kendini gösteriyor.

Oyun ve eğlence kanallarının sonrasında en çok kazanan kanallardan biri de güzellik ve makyaj içerikli kanallar. Bu tarz ürün kullanımı içeren kanalların kendine özgü avantajları da var. Birçok marka, abone sayısı arttıkça, kanal sahiplerine hediye ürün göndererek reklam anlaşması sağlıyor. Yani Youtube kazancı elde etmek, bir noktadan sonra izlenme sayısının ötesinde bir boyuta ulaşıyor. Bu yüzden bir süre izlenme ve abone sayısı takibi yaparak kanalınızı geliştirdikten sonra, kendinizi büyük markalarla işbirliği yapar halde bulabilirsiniz.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: TikTok Etkileşim Arttırma Yöntemleri

Youtube geliri Elde Etmenin Diğer Yolları

Youtube, temel olarak video ve reklamlar üzerinden para kazandırıyor. Ancak Youtube kazancı elde etmek yalnızca bununla sınırlı değil. Kanal abone sayısı ve içeriği geliştikçe, Youtube kullanıcıları farklı yollarla gelir elde etme fırsatları da yakalıyor. Bunlar hakkında da bilgi verecek olursak ;

Youtube videosu çekerken bir ürün tanıtımı yapıp, bu ürünün satış linkini video bilgisi altında paylaşan bir kanal sahibi, o ürünün satışı üzerinden belirli bir komisyon elde ediyor. E-ticaret mağazaları ile çok sayıda Youtube kullanıcısı bu şekilde satış anlaşması yapmış durumda.

Marka yaratmak da Youtube kullanıcılarının belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra hedeflediği bir durum. Birçok Youtube kullanıcısı, kendi alanlarında başarıya ulaştıkça bu alanda bir marka yaratarak, izlenme ve kazanç miktarını arttırıp, ek olarak da markaları üzerinden Youtube kazancı elde etmeyi başarıyor.

Youtube üzerinden satış yapmak da başka bir Youtube kazancı yöntemi. Videolarınızın içeriğinde belirli ürünleri satışa çıkardığınızda hem ürün satışından hem de video izlenme ve reklamlarından ayrı ayrı gelir elde etmiş olacaksınız.

Youtube kanallarının en çok kullandığı yöntemlerden biri de bağış toplamak. Youtube kanalı olan birinin kendi projesi için insanlardan bağış istediği bu yöntemle, kanalınıza destek olanlar aracılığıyla Youtube geliri elde edebilirsiniz. Bunun için belirli platformlar var. En çok kullanılan platformun Patreon olduğunu söyleyebiliriz. Bağış yoluyla gelir elde etmek isteyenlerin yapması gereken, bu bağış sitelerinden kampanyalarını oluşturup ilgili linki Youtube kanalında videoların altında paylaşmak olacaktır.

Özellikle marka olma yolunda ilerleyen başarılı Youtube kanallarının en büyük gelir kaynağı ise elbette sponsorlar. Büyük markaların, reklamlarını yaptırmak için Youtube kullanıcılarının sponsorluğunu yapması oldukça yaygın bir durum. Öyle ki, belirli bir takipçi çoğunluğuna ulaştıktan sonra markalar, kendiliğinden bu kanallara ulaşıp sponsorluk anlaşması yapmayı teklif ediyor.

Gördüğünüz üzere Youtube kazancı elde etmenin pek çok yolu mevcut. Ancak, bu yöntemlerin bir kısmından yararlanabilmek için Youtube kanalının belirli özelliklere sahip olması şart. Reklam anlaşmaları, sponsorluk, marka yaratmak gibi adımlara ulaşmak için öncelikle çok sayıda abone sayısına sahip olmak ve günlük izlenme sayısının yeterli olması gerekiyor. Bunun için de eğitici, insanların bir sonraki videoyu merakla beklediği, bir yandan da eğlenceli içerikler üretmek çok önemli. Binlerce Youtube kanalının binlerce lira kazandığı Youtube ortamında öne çıkmak için kanalınızı sürekli geliştirmek ve kaliteyi sürekli olarak korumak durumundasınız. Aynı alanda onlarca Youtube kanalının olduğu düşünüldüğünde, Youtube geliri elde edebilmek için kendi alanınızın en iyisi olmaya çalışmalısınız.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Instagram Web Uygulamasında Mesaj Nasıl Atılır?

Sosyal Medya hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
10 yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. avatar
    Bahtiyar Üçler

    İzlenmeye göre para kazanıldığına göre bol bol abone bulmak lazım gelir. Aboneleri nereden bulacağız peki

  2. avatar
    Hatice Akdağ

    Bin izlemeye bir Türk lirası alındığı doğru mu? Yoksa her izleme başına ayrı hesaplama mı yapılıyor?

  3. avatar
    Zekeriya ATLI

    Arkadaşlar youtube den kazanmak için abonenizin çok olması gerekiyormuş. Öyle ne kadar çok izlenirse o kadar kazanma diye bir şey yokmuş. Gerçi uzmanlar bizi aydınlatır ama benim duyduğum bu şekilde

  4. avatar
    Meryem ATABAN

    Ben bir dönem denedim. Çok seyreden olmuyor. O kadar da kolay iş değilmiş. Abone sayısını yükseltmek ve kazanmak için yapılacak pek birşey yok gibi görünüyor.

  5. avatar
    Nuran ŞİMŞEK

    Evden iş fikirleri diye devamlı olarak yazıları okuyoruz. Ortalama aylık Beş bin ile 6 bin arası gelir alanlar oluyormuş. Bunun aslı var mı. Gerçekten bu kadar para kazanılabiliyor mu?

  6. Youtuber ne kadar kazandırıyor. ne kadar aylık alıyor bilmiyorum ama etrafta yazılanlara bakılırsa. Millet boşuna çalışıyor. Çek bir iki video salla gitsin gelsin paralar. Mantık millette bu oldu artık. Yazık ya

  7. Yeni bir kanal açtım. Günlük olarak değil de bir gün attım bir gün yattım. Bu şekilde paylaşımlar yapmaya başladım. İlk önce videolarımı çekerken abone olunması konusunda yayınlar yapıyordum ama sonradan bıraktım itici geliyormuş. Neyse şu an için aylık kazancım aylık 120 lira civarında. Başlayalı 7 ay oldu. Her ay düzenli gelirim artıyor.

  8. Her ay düzenli gelir olarak 50 TL şu an hesapta. Ancak ilk başlarda herhalde olmayacak diyordum. Şükür bu günleri gördük. Daha da ilerleyecek altı üstü 4 ay oldu. Bakalım kaça kadar varacak

  9. Para kazanma seçeneğine kadar dediklerinizi harfiyen uyarladı. Ancak videomdan dolayımı bilmiyorum hala onay görünmedi. Telefonumu da onaylattım. Hesabımda tamam kısa bir tek video atmıştım. Ondan olabiir mi. Kaç video atmam gerekiyor