Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?

Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?

SEO çalışmalarında önemli bir yer tutan backlink, bir internet sitesinden başka bir internet sitesine link verilmesidir. Oldukça basit bir tanımı olsa da backlink birçok detaya sahiptir ve özenli çalışma gerektirir. Aksi halde faydasından çok size zararı dokunabilir.

Bilinen ve kaliteli içerikler üreten bir web sitesinin sizin sitenize bağlantı vermesi hem arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltir hem de web sitenizin itibar kazanmasını sağlar. Ancak web sitenizin içerikleri özgün ve kaliteli değilse, alacağınız backlinkler bir yere kadar fayda sağlar. Çünkü backlink sayesinde web sitenize çektiğiniz kullanıcıların, web sitenizde kalma süreleri ve başka sayfaları ziyaret etmeleri de çok önemli. Bu nedenle kendi içeriklerinizdeki SEO çalışmalarını da aksatmamanız ve nitelikli içerik üretmeye devam etmeniz gerekiyor.

Backlink Nasıl Alınır?

Backlink almak için birden fazla yöntem bulunuyor:

  • Kaliteli içerik üreten bir başka siteden kendi sitenize tanıtım yazısı almak
  • Kendi blog sitelerinizi oluşturup buradaki içeriklere link vermek
  • Takipçisi fazla olan blog yazarlarının yazdığı yazıların altına yorum yazmak
  • Kaliteli içerik üreten ve takipçisi fazla olan bloggerların sizin siteniz hakkında yazılar yazmasını istemek.

Buradaki en önemli ayrıntı aldığınız backlinklerin kendi inisiyatifiniz dışında olmasıdır. Yani aldığınız backlinklerin bir başkasının beğenisi ile oluşturulması çok önemli. Aksi takdirde spam olarak algılanırsınız. Bu nedenle backlink kaynaklarınızın doğal ve kaliteli olması gerekiyor.

Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Backlink almak uzun ve sürekli takip edilmesi gereken bir süreci kapsıyor. Web sitenize çok fazla yararı olabileceği gibi çok büyük zararı da olabilir. Backlink süreci doğru yönetilmez ise sitenizin banlanması bile olasıdır. Bu nedenle backlink alırken dikkat etmeniz gereken noktaları atlamamalısınız. Bu önemli noktalar:

  • Web siteniz ile aynı konuya sahip olan ya da ilişkili olan sitelerden link almaya özen gösterin.
  • Aldığınız linkler makale içerisinde geçen kelimelerde olmalı. Sitelerin alt kısmında yer alan linkler ücretli ya da güvensiz olarak algılanabiliyor ve tıklanmıyor.
  • Linkleri anahtar kelimeniz üzerinden verin. (Çapa tekniği)
  • Linkleri tek bir sayfanıza değil alt sayfalarınız için de oluşturun.
  • Link aldığınız sitenin kalıcı bir site olduğuna emin olun. Zaman içerisinde ortadan kalkan backlinkler itibarınızı zedeler.
  • Kaliteli olduğunu düşündüğünüz sitelerden Geri bağlantı alın. Aksi takdirde olumsuz etkilenirsiniz.
  • Geri bağlantı alacağınız siteyi öncesinde kontrol edin ve araştırın. Bunun için Majestic ve MOZ araçlarını kullanabilirsiniz. Link alacağınız sitenin puanlarına bakıp sizden yüksek puanda olduğuna emin olun. Sizden düşük puana sahip sitelerden link almamaya çalışın.

Aldığınız backlinkler arama motorları için de çok önemli, linklerin nasıl alındığına dikkat ediyorlar. Doğal yollarla oluşturulmayan linkler tespit ediliyor ve bu durum web sitenize zarar veriyor. Yani güvenilmez oluyorsunuz. Bu durum sitenizin banlanmasına kadar gidiyor. Ancak yeniden belirtmeliyiz ki, doğru şekilde yapılan Geri bağlantı çalışması web sitenizi çok kısa sürede yüksetecektir.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Geri bağlantı analizi, Geri bağlantı çalışmalarına başlamadan gerçekleştirmeniz gereken bir analizdir. Öncelikle ne ile karşı karşıya olduğunuzu belirlemeniz ve buna göre yol haritası çizmeniz gerekmektedir. Backlink analizi için şu yolları takip edebilirsiniz:

  • Rakip analizi yaparak rakip sitelerin nerelerden bağlantı aldığını tespit etmelisiniz. Bu kaynakları sizin de kullanmanızın mümkün olup olmadığını araştırın.
  • Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Geri bağlantı alacağınız güvenilir kaynakları araştırın ve bağlantı kurun.
  • Linklerinizi iyileştirin. 404 sayfalarına yönlendirilen linkleri bulup bunların 301 yönlendirmesi ile iyileştirin.
backlink analizi

Backlink sorgulaması yapmak için de kullanacağınız çok sayıda araç bulunuyor. En çok kullanılan Geri bağlantı sorgulama araçları ise şunlardır:

  • BuzzSumo
  • Moz
  • OpenLink
  • Ahrefs 
  • LinkMiner
  • SEMRush
  • Google Search Analtics

Bu araçlar içerisinde ise en önemli araç ise ücretsiz kullanabildiğiniz Google Search Analtics’dir. Google Search Analtics’in “Sitenize bağlantılar” kısmından size link vermiş olan siteleri ve sayıları görebiliyorsunuz.

Geri bağlantı çalışması zaman alan bir çalışma ancak bu yöntem ile web sitenizi çok iyi bir seviyeye getirebilirsiniz. Hem uzun bir süreç olması hem de teknik hassasiyeti olduğu için güvendiğiniz SEO uzmanları ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!

Backlink Ne Anlama Gelmektedir?

Backlink, web sitenize diğer web sitelerinden geri bağlantı sağlanması işlemidir.

Backlink Çalışmaları Ne İşe Yarar?

Geri bağlantı çalışmaları site dışı SEO çalışmaları için yürütülmektedir. Sitenizin daha popüler olmasını sağlar ve sıralama açısından faydalı olur.

Backlink Analizi Nedir?

Backlink analizi web sitenize sağlanabilecek geri bağlantıların tespit edilmesi ve rakiplerin sahip olduğu backlinklerin fark edilmesidir.

SEO hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
SEO
Gösterilecek yorum yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir