URL Nedir? SEO Uyumlu URL Yapısı

URL Nedir? SEO Uyumlu URL Yapısı

URL Nedir? URL; “Uniform Resource Loader” olarak bilinen terimin kısaltmasıdır. Türkçe’ye “Tekdüzen Kaynak Bulucu” olarak çevrilen URL, web sitelerinin alan adını yani kullanıcıya bulunduğu sayfanın içeriğini ve kategorisini belirtir.

URL Ne İşe Yarar?

URL, internet üzerinde yer alan bir kaynağın yerini size göstermektedir. Sunucu olarak adlandırılan sanal alan, web sitenizin bilgilerini sakladığı alandır. Bir kullanıcı web sitenizi görüntülediği zaman sunucuda yer alan bilgiler de ilgili yerlerde görünür. Sunucuda yer alan bu bilgilerin gösterilmesini de URL sağlamaktadır.

URL Neden Önemlidir?

Bir internet kullanıcısının arama sonuçlarında sizin web sitenizin linkini nasıl gördüğü çok önemlidir. Uzun, karmakarışık harflerden ve sayılardan oluşan bir URL, kullanıcıların ilgisini çekmez. Bir anlam ifade etmeyen linkler ise kullanıcı tarafından tıklanmaz. Unutmayın, web sitenizdeki içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun URL’niz karışık ve anlamsızsa kullanıcının tıklamasını sağlayamazsınız. Diyelim ki, karnınız aç ve restoran arıyorsunuz. Karşınıza o bölgenin en iyi restoranı çıktı ama tabelasında anlamadığınız garip yazılar var. Oranın restoran olduğunu anlamazsınız ve girip yemek yemediğiniz için de yemeklerinin ne kadar lezzetli olduğunu keşfedemezsiniz. URL de kullanıcılar için bir nevi tabelanızdır, bu nedenle de URL’nize önem vermeniz gerekmektedir.

SEO Uyumlu URL Yapısı Nedir?

Web sitenizin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda olmasını hedefliyorsanız, URL yapınıza dikkat etmeniz gerekiyor. SEO uyumlu URL’ler kullanıcıların sizin web sitenizi daha kolay bulmalarını sağlamaktadır. SEO uyumlu URL yapısı oluşturmak için de belli başlı kurallar bulunuyor. Bu kurallar çerçevesinde URL yapınızı oluşturursanız ya da düzenlerseniz arama sonuçlarındaki sıralamanız da yükselecektir. Peki, URL yapısını SEO’ya uyumlu hale getirmek için neler yapmalıyız?

  • Ana sayfanızı tek bir URL açmalı
  • İçeriğinizle ilgili anlamlı kelimelerden oluşmalı
  • Kategori ve alt kategoriler belirlenmeli
  • Ana anahtar kelimeniz URL’de mutlaka geçmeli
  • Çok uzun olmamalı
  • Parametre ve Türkçe karakter kullanılmamalı

Ana sayfanızı tek bir URL açmalı: SEO uyumlu URL yapısı oluşturulurken sıklıkla yapılan hata, ana sayfayı birden fazla URL’nin açmasıdır. Bu duruma dikkat etmelisiniz ve tek bir URL ile ana sayfanıza ulaşılmasını sağlamalısınız. Örneğin;

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: H1 Etiketi ve Başlıkların SEO’ya Etkisi

Ana sayfa URL’niz: www.siteadi.com

Ana sayfanızı açmaması gereken URL’ler:

  • siteadi.com
  • siteadi.com/index.php
  • www.siteadi.com/index.php
  • www.siteadi.com/anasayfa

İçeriğinizle ilgili anlamlı kelimelerden oluşmalı: SEO için uygun olan URL yapısı, öncelikle kullanıcıya bilgi vermeli ve onu yönlendirmelidir. “ama, fakat, ile” gibi bağlaçlar URL’de asla yer almamalıdır. Diyelim ki, çanta satışı yaptığınız bir web siteniz var. kadın-canta/belcantalari şeklinde oluşturulan bir URL kullanıcıya içeriğinizi net bir şekilde ifade etmektedir. Kullanılan kelimeler tamamen içeriğiniz ile ilgili ve anlamlıdır. Net olan bir linki kullanıcılar tıklar, bu sayede de arama motorları web sitenizi fark eder ve sitenize değer verir.

seo url nedir

Kategori ve alt kategoriler belirlenmeli; bir diğer önemli konu da kategori ve alt kategori ayrımı yapmanızdır. Bu ayrım da kullanıcının deneyimini daha verimli hale getirir. Yukarıdaki örnekte belirttiğimiz gibi, önce kategoriniz sonrasında alt kategorinizi belirtmelisiniz.

  • kadın-canta/belcantalari
  • kadın-canta/omuzcantalari
  • kadın-canta/abiyecantalar

Ana anahtar kelimeniz URL’de mutlaka geçmeli: Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tüm anahtar kelimeler URL’de yer almamalı. Sadece ana anahtar kelimenizi kullanmak yeterlidir, URL’nizi uzun tutmanız sakıncalıdır.

Çok uzun olmamalı: Yukarıda da belirttiğimiz gibi uzun URL’ler kafa karıştırır ve dikkat dağıtır. Kullanıcılar tarafından algılanmaz ve tıklanmaz.

Parametre ve Türkçe karakter kullanılmamalı: URL’de parametre ve Türkçe karakter kullanmak yine kullanıcıların aklını karıştıracaktır. URL’niz ne kadar sade olursa arama motoru sonuçlarını o kadar olumlu etkileyecektir. Örneğin; siteadi.com/belcantalari.aspx?pgr=1&cid=31 gibi bir URL kullanmanız hatalı ve sakıncalıdır.

URL Karakter Sınırı Ne Olmalıdır?

Yazımızın başından sonuna kadar URL’nizin sade olması gerektiğinin altını çizdik. Sade olmalı ama içeriğinizi de anlatmalı. Sade hale getirmek için kısa tutup, içeriği aktaramazsanız da bir faydası olmayacaktır. Ortalama olarak 2083 karakteri aşmadan URL’nizi oluşturmalısınız.

URL nedir, SEO uyumlu URL nasıl olur ve size ne fayda sağlar kısaca aktarmaya çalıştık. Web sitenizdeki URL’ler anlattığımız şekilde SEO uyumlu değilse bir an önce düzenlemenizi öneririz. Arama sonuçları sıralamanızdaki değişiklikleri kısa sürede göreceğinize emin olabilirsiniz.

Bu yazıyı da sevebilirsiniz: Düşük Hacimli Anahtar Kelimelerin SEO'ya Etkisi

SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!

URL Nedir?

URL, Web sitelerinizin adresleridir. Kullanıcıların web sitenize ulaşabilmek adına izlemeleri gereken internet yoludur.

URL Neden Önemlidir?

URL web sitelerinin hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından ilk dikkat çeken parçasıdır. Bu nedenle özenle seçilmelidir.

SEO Uyumlu URL Nedir?

SEO uyumlu URL, içerisinde özel karakterler barındırmayan, yeteri kadar uzun olan ve algoritmalar tarafından sevilen URL’lerdir.

SEO hakkındaki bir önceki yazımız olan ile de ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz.
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
SEO
Gösterilecek yorum yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir